Брой 13

🔒 Въведи e-mail, за да видиш броя 🔒

Виж този брой тук, останалите броеве, ще ти изпращаме на твоя e-mail адрес всеки петък сутрин БЕЗПЛАТНО.

Loading...

“Да, днес е петък 13-ти, а това е нашият 13-ти брой, но ви гарантираме, че тук сте на сигурно място, далеч от всички клишета и суеверия…”

— GRIT Team

Новини

НА ТОЗИ ДЕН: Днес отбелязваме Международния ден на левичарите!

Замисляли ли сте се някога колко по-креативна и интересна е “лявата” гледна точка? А знаете ли, че всъщност някои от най-успешните и популярни личности в света са именно левичари?

Интересен факт е, че едва 10% от световното население е с доминантна лява ръка, което е наистина уникално и отличително. Честит празник!

ЗЛАТО: За първи път от 13 години насам българският химн зазвуча на Олимпийските игри… и то три пъти!

Олимпиадата официално приключи, но емоциите на гордост, които българските спортистки донесоха, все още вълнуват съзнанието ни.

Спортният форум в Токио се оказа най-успешният за България през новия век като се отличихме с 2 бронзови постижения в борбата, 1 сребро в стрелбата и 3 златни медала в каратето, бокса и художествената гимнастика.

Интересен факт е, че и трите златни отличия за България се оказаха исторически. Ивет Горанова стана първата олимпийска шампионка в дисциплината Карате Кумите, Стойка Кръстева стана първата жена боксьор за България с голям, световен успех, а ансамбълът ни по художествена гимнастика буквално детронира отборът на Русия, който вече четвърт век не бе слизал от най-високото стъпало на Олимпийски игри. Уау!

А може би любимата ни фраза “златни момичета” придоби ново значение? Без съмнение можем да кажем, че страната ни се завърна на световния подиум и не остана незабелязана. Пожелаваме на спортистите ни още много успехи и искрено се вълнуваме за всичко, което предстои.

КЛИМАТ: Глобалното затопляне не е мит, а главните виновници за все по-бързите му темпове на развитие са именно хората, тяхната дейност и небрежността им.

През последните седмици постоянно ставаме свидетели на прекомерно високи температури, пожари и редица климатични аномалии. Е, ООН дадоха ясно и точно обяснение за случващото се…

“Няма място за съмнение, че човешкото влияние е затоплило атмосферата, океаните и земята.” – с тези думи започва всеобхватният климатичен доклад на Междуправителственият панел на климатичните промени, публикуван преди броени дни.

Той посочва, че последните 5 години са най-горещите според статистиката от 1850 г. насам, а в следващите десетилетия температурите на планетата ще продължат да се покачват. Също така, в докладът се споменава, че крайните атмосферни явления, познати като “горещи вълни”, ще бъдат все по-често срещани, а нивото на морското равнище, посредством топенето на ледници, може да се повиши с близо 2 м. до края на века.

Но как ще се справим? Макар, че някои учени категорично заявяват, че климатичната катастрофа е необратима, изследователи доказват, че има няколко основни стъпки, които човечеството може да предприеме, за да изолира риска. Сред тях са придържането към т.нар. “въглероден бюджет”, използването на екологични технологии и засаждането на много нови дървета.

GIRLS WE ARE:
Знаем, че Bibons не е написала тази статия специално за нас, но няма как да не се почувстваме оценени.

„Бумът на авторските нюзлетъри“ е новата статия в Girls We Are, която засяга няколко наши любими теми. Една от тях разглежда причините за успехът на авторските бюлетини да се откроят, през последната една година. Признаваме, че доста хора от нашето обкръжение свързват своята мейл поща с досадните бюлетини, които съпътстват всяка ваша покупка, опитвайки се да ви таргетират чрез нея.

Нашата цел в GRIT е да се опитаме да убедим точно тези хора, че може да съществува качествено съдържание, дори и то да е под формата на нюзлетър (бюлетин).
Малко повече за добрите и лошите среди на имейл комуникацията можете да прочетете в статията на Биби.

КИНО: Всички сме израснали с добрата стара история за Пепеляшка на Disney от 1950 г. (даа, толкова е стара).

Да продуцираш нова (поредната) адаптация на този филм, която да не съсипе нечие детство, си е предизвикателство. Актьорският състав на „Пепеляшка“, през 2021 г. в чиято главна роля ще бъде Камила Кабело, се стремят към иновации. Филмът, чиято премиера е насрочена за Amazon Prime на 3 септември, преосмисля историята като повдигащ настроението мюзикъл, за силата на самооткриването.

Сюжетната линия ще разкрие преминаването на героинята от мечтател към активен предприемач, което създава различен вид разказ.
„Имам чувството, че другите приказки имат ценности, които са по-стари и не отразяват точно жените “, споделя Кабело от Лос Анджелис. “В тази адаптация, Пепеляшка има мечти и амбиции и иска да се спаси, а не да има принц или някой друг да я спаси.”

Влюбихме се в първия трейлър на филма, който показва една различна фея кръстница и една различна Пепеляшка, която няма нужда от принц, за да сбъдва мечтите си и да бъде успешна.
Също така се изумихме какви ще бъдат костюмите, гледайки това невероятно видео, разкриващо гардеробът на Ела, по който работи дизайнерът Ellen Mirojnick.

CODA: Първият филм за глухонеми вече е факт и тази новина определено предизвиква вълнение у нас!

“CODA” (съкращение за “дете на възрастни глухи” – child of deaf adult) е трогателна история с дълбоко послание, разказваща живота иа момиче, което израства в среда на глухонеми и се сблъсква с трудностите около тях. През целия филм семейството общува с жестомимичен език като и тримата глухи герои във филма са изиграни от глухи актьори.

“Всеки, който го гледа, може да се почувства свързан с историята, защото всички произхождаме от семейство и всяко семейство преминава през подобни борби…” – споделя Даниел Дюрант, един от главните актьори в продуцията.

Премиерата на “CODA” е днес в киносалоните в САЩ и Великобритания и в платформата Apple TV+.

BARBIE: Barbie лансира първата кукла “проф. Сара Гилбърт” на създателката на ваксината против COVID.

I’m a Barbie Girl, in a COVID world…

Много ни хареса как започва статията на View Sofia и нямаше как да не го използваме.
Специалната серия е създадена по модел на дамата, “защото тя е емблема на новото време и впечатляващ модел за подражание”.

Радваме се, че в последните години “Mattel” осъзнават, че познатата руса версия на тяхната куклата не обхваща всички аспекти на това да бъдеш жена. За да покажат това тяхно прозрение, производителят все повече се опитва да разчупи този стереотип на русата Barbie, произвеждайки все по-реалистични кукли.

Новата концепция на “Mattel” си личи по щандовете им. Вече все по-често виждаме кукли готови да вдъхновяват новото поколение, а не да създават погрешни представи за тяхното бъдеще.

Прототипът на професор Сара Гилбърт е последният от поредицата, предназначена да почете жените, които изиграват критична роля по време на пандемията по целия свят. Професор Гилбърт е абсолютно възхитена от своят прототип, и се надява, че това ще вдъхнови повече млади момичета да продължат кариерата си в т.нар. STEM сфера.

ПРОЧЕТИ / ГЛЕДАЙ / СЛУШАЙ / ПОСЕТИ

Посети: Тази седмица имаме две предложения за вас, които са обвързани с изкуството. Ако имате път към столицата, то несъмнено трябва да посетите този Летен базар на изкуствата пред Централните Хали (преди да са станали Кауфланд). Второто ни предложение е за Фестивалът на творческите занаяти в Царево, който ще се проведе между 12.08 – 18.08.2021г.

Прочети: Обогатете своето съзнание и опознайте една вечна класика… “За мишките и хората” на Джон Стайбек носи завладяваща история и специално послание. Насладете се!

Слушай: Коя е най-добрата комбинация?

Мила Роберт в компанията на Андреа Банда Банда си говорят за дивия социален живот, мечтания мъж и още!

Гледай: Когато през лятото на 2016 година излезе “Suicide Squad” всички се влюбихме в тази бунтарска супергеройска история. Е, това лято емоциите продължават. “The Suicide Squad” вече е в кината и определено си заслужава да го видите!

ОТБИВКА

Стобските пирамиди са скални образувания, формирали се от лесно рушащи се скали и почва, в следствие на течащата вода от дъждове или снеготопене, която е отмила горния скален или почвен слой. При оттичането на водата се получават ерозионни бразди, които с времето нарастват, а частите от скалата и почвата, които остават незасегнати от тези бразди остават по-високи и образуват чудати форми.

Как се стига до скалния феномен Стобски пирамиди?
По главния път от София за Кулата се поема по разклонението към Рилския манастир. Трябва да минете с.Кочериново и малко след това вдясно е отклонението за село Стоб. Има си указателна табела. Разстоянието от това отклонение до селото са 2 километра. В село Стоб трябва да се следват указателните табели към Стобските пирамиди. Асфалтовият път води до самите пясъчни Стобски пирамиди или по-точно до паркинга и началото на изградената пътека до тях.

Гледките към пирамидите са нещо изключително уникално – толкова много на брой различни и в същото време подобни една на друга форми … форми, ваяни от природата в продължения на хиляди години.

Това неописуемо място си има и своите легенди, а една от тях звучи по този начин:

Според една местна легенда, Стобските пирамиди са вкаменени сватове. Някога, много отдавна, те тръгнали към село Стоб, за да вземат местно момиче за невеста. Както си бил обичаят, невестата била забулена и никой не знаел хубава ли е, грозна ли е. По обратния път сватовете дружно запели песен-молба към вятъра, който да духне и надигне булото на невястата, за да я зърнат поне за малко. Вятърът чул молбите, така и сторил – духнал силно и повдигнал булото и в тоз час всички били смаяни от чудната хубост на девойката. Кумът, като видял приказната хубавица, не се сдържал и се навел от коня да я целуне. В този момент сватовете се вкаменили, ужасени от срама, който щял да стори кумът.

Научи Повече

EXTRA GRIT

МОДА: В разгара на лятото е важно да бъдете отличителни и стилни, а модните цветови тенденции на годината определено ще ви гарантират това!

ЗАБАВЛЕНИЕ: Олимпиадата на Земята отмина, но в Космоса вълненията продължават. Група космонавти създадоха свой собствен спортен шампионат…по малко по-нетрадиционен начин. Как? Вижте ТУК.

McDonald’s: След партньорството на McDonald’s със световноизвестната поп група – BTS, идва ред на огнената Saweetie. Можем да очакваме „The Saweetie Meal” съвсем скоро и у нас, с леко закъснение, тъй като ти вече е валидно от 9 август в стотици държави. Когато дойде и при нас…консумирайте в разумни количества!

СПОРТ: Най-известното изказване тази седмица определено бе: „Господ е българка!“ . Тематично с него споделяме статията на GoGuide, която включва „10 неща, които може би не знаеш за Ивет Горанова“. Личност, за която бихме искали да научим всичко!

VOGUE: Грета Тунберг е част от първото издание на скандинавския Vogue, позирайки на корицата заедно със своя кон. Съвсем типично за младата активистка в интервюто си остро критикува „бързата мода“ и нейното разрушително влияние върху климата. От своя страна читателите отвръщат на критиката с въпрос към Грета, кой я облича за фотосесията, в която ясно си личи, че дрехите не са втора ръка.

Най-доброто от Instagram

@simona.vasilevaa @trayana.vibes
@iammirosllava @lubomira.y
Интервю

Както споменахме по-рано, 10% от световното население е с доминантна лява ръка. Такива са оказаха и около 10% от аудиторията на GRIT в Instagram. В този брой решихме да обърнем специално внимание и направим кратко интервю на тема “Левичар” с 5-ма от тях. Представяме ви левичарите: Александър, 22 г., Яна, 20 г., Иван, 21 г., Никол, 36 г. и Георги, 36 г.

Кое е нещото, което можеш да правиш като левичар, а десничарите не могат?

Александър: Да пиша и с двете ръце, тъй като дядо ми като малък ме караше да се науча да пиша с дясната ръка.

Яна: Да, определено. В едно нещо не можем да се конкурираме. Когато счупя или направя нещо вследствие на моята непохватност, левичарството идва като идеалното извинение. Шегата настрана… Чисто физически не мога да се сетя за нещо, което левичарите можем, а десничарите не могат, и обратното. Но със сигурност съм забелязала едно – когато съм се разписвала някъде, хората винаги реагират изненадано и проявяват интерес към това, че пиша с лявата ръка, имайки ме за различна. И това им допада. Досега съм срещала само позитивни реакции.

Иван: Ние, левичарите имаме предимство в свиренето на пиано, защото координацията ни в лявата ръка (очевидно) е по-добра, от тази на десничарите, което помага при ниските тонове на пианото, защото клавишите на ниските тонове се намират отляво.

Никол: Да пиша с лявата ръка и да си нацапам с мастило безименния пръст. Поради тази причина ( с нацапания пръст) се научих да пиша с обърната тетрадка на страни (вдясно на посока)

Георги: Лично за мен е по удобно шофирането на колата. По-лесно е лявата ръка да върти волана, отварянето на вратата на микровълновата фурна, тъй като те винаги се отварят наляво, и е по удобно ако е с дръжка да дърпаш с лявата ръка.

Сподели ни забавен спомен от живота ти като левичар?

Александър: Не е от най забавните, но когато в училище имахме рисуване, цялата ми ръка ставаше в молив, съответно и листа.

Яна: Те са много. Не само заради лявата ми ръка, но и левият крак, който несъмнено е по-силният ми. Майка ми например винаги изпада в ужас, виждайки ме с нож в лявата ръка, все едно съм саката. Забавно е как го приемат десничарите, тъй като за тях не е “нормално” лявата ръка да участва в отговорни дейности. А ние, левичарите, дори не обръщаме внимание кой с коя ръка работи, това не е от значение. Както тя винаги ме гледа уплашено с ножа в лявата ръка, така и аз винаги се забавлявам на чуждата реакция.

Иван: Първото нещо, което ми хрумва на ум е една случка от училище. Бяхме разпределени на групи и в моята група задачата, която ми бе дадена беше да режа с ножица. Като левичар за мен това беше изключително трудно и не можех да изрежа дори един лист. Едно момче ме попита защо не съм нарязал листовете, и аз му казах, че просто ножицата не реже хубаво, и да пробва той, за да се увери. Той просто взе ножицата и без никакви усилия и трудности изряза няколко форми от листите, от които трябваше да режем.

Никол: Пробвах се (като тийнейджър) да пиша с дясната ръка, но нищо не се разбира, лекарски почерк.

Георги: Мишката на компютъра ми беше в ляво и завъртяни копчетата, който дойдеше на гости въобще не можеше да ми пипакомпютъра защото му беше трудно да я ползва.;)

Имат ли си левичарите човек, който им е дясната ръка?

Александър: Всеки си има човек, който му е било то дясна, или лява ръка.

Яна: Не мисля, че е от значение дали си левичар или десничар. Всеки човек трябва да си има по една “дясна ръка”, за да си допълват взаимно недостатъците. Няма да коментирам дискриминацията в самия израз.

Иван:Според мен, всеки човек има нужда от своята “дясна ръка”, или просто човек, на който да може да се довери, за каквото и да е без да се притеснява, че ще бъде подведен, излъган, или игнориран. В моят случай, това е моята приятелка, която е до мен и в трудните, и в лесните моменти. И макар, че тя е десничарка, аз също съм нейната “дясна ръка” и ѝ помагам.

Никол: Естествено, най-добрия приятел, който също е левичар.

Георги: Ами всички около мен 😉 Важно е да сядам винаги в левия край на масата, че все ми пречи, ако има човек отляво на мен, с яденето или учението.

Продукти на седмицата

Широки пръсти Спести
Scrabble Art Deco Tin Настолна игра Mattel – Скрабъл
75,92 лв. 32,99 лв.
Купи Сега Купи Сега
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.