Радостина Ганева: “Пътувай виртуално с кауза”

Тази седмица ви отвеждаме на една виртуална разходка из света на кулинарията и пътешествията!

Поканили сме кулинарния блогър и travel ентусиаст, Радостина Ганева, за да ни разкаже малко повече за последното си пътешествие до Исландия и своята лична инициатива “Пътувай с кауза”

Очакват ви разкази за изригнали вулкани, културен шок и много истории с вкус на фъстъчено-шоколадов чийзкейк.

Приятно четене!

 

  1. Здравей, Радостина! Впечатлени сме от невероятните кадри от последното ти пътуване. Какво те привлече към Исландия?

Природата, слабата населеност, гледките.

Знаете ли с годините на активно пътуване, все повече ме привличат места с дива природа и малко туристи. Ако живееш в сравнително голям град, работиш много и си постоянно заобиколен от хора, оценяваш дълбочината на природата, дивите места. Исландия освен всичко е и най-екологичната страна в света, като 99% от електричеството, което произвежда е от въобновяеми източници. Освен, че е адски чисто, страната се стреми да е в пълна хармония с природата и това е нещо, което много ме вдъхновява.

  1. А кой беше най-неочаквания момент по време на това пътешествие?

Активният вулкан, който успяхме да видим.

Има напълно непроизносимо име – Fagradalsfjall, както почти всичко в Исландия. Вулканът изригна в началото на тази година и тъй като пътуване беше първоначално планирано за май месец миналата година, но поради пандемията беше преместено за тази година, осъзнавам, че в случая приказката “всяко зло за добро” тук беше в пълна сила.

Снимка: Радостина Ганева
  1. Пътувала си до безброй екзотични дестинации, част от тях са гръцките острови Санторини и Милос, австралийския остров Тасмания и градове като Ню Йорк и Прага. Тези дестинации явно не са ти били достатъчни, защото си успяла да стигнеш чак до Япония.

Ненаситното ми желание да видим още от света се зароди с навършването на 30-те ми години.

Първоначално започнахме с пътувания в Европа, но скоро искахме да видим още и още, все по-далечни и закътани места, извън традиционните екскурзии. Организирам всичко сама (не е никак трудно), набелязвам места и после планирам кои неща искам да видя и кои може да пропуснем, защото човек не може да види всичко в едно пътуване.

  1. Коя дестинация ти направи най-голямо впечатление и защо?

🔒 Останалите въпроси са заключени 🔒

Остналите въпроси от нашето интервю са заключени! Моля въведете вашия e-mail адрес, за да ги отключите.

Loading...
Най-много ме впечатли Тасмания, като част от Австралия очаквах всичко да е точно както и самата Австралия, но беше съвсем различно. Като остров те са откъснати и голяма част от територията е защитена на зона (45%), което пък води до невероятни гледки и много диви животни свободно разхождащи се встрани от пътя. На острова произвеждат невероятни вина – пино ноар, ризлинг и шардоне са от едни от най-добрите. Сирената, агнешкото и скаридите (едни от най-големите, които сте виждали), Тасмания е рай за гурме ентусиастите.

  1. Преживявала ли си „културен шок“ по време на някое от пътешествията си?

Определено Япония беше мястото с много изненади.

Мястото, което е толкова различно от всичко, което някога съм виждала. Малките жилища (баня, хол и спалня в 24 кв.), лявото шофиране, храненето на бързо, на барове за рамен без първо, второ и трето. Перфекционизмът на градините, идеално подредените камъчета по пътеката пред всеки шрин (храм). Зеленият сладолед от матча и странните им десерти от бобена паста. Шинкансенът (влаковете), които са най-бързото превозно средство и най-използваното.

Снимка: Радостина Ганева

6. Отваряме твоя блог и веднага забелязваме, че си активна и в кулинарната сфера. Как се събуди страстта по готвенето? Коя е любимата ти рецепта?

Запалих се по готвенето преди около 10 години.

Много исках да се науча да снимам красиво, тогава точно бяха популярни кулинарните блогове и веднага реших, че храната не мърда, имаш големи шансове да я заснемеш добре. Любимата ми рецепта е за фъстъчено-шоколадов чийзкейк.

7. Как се зароди идеята с твоята благотворителна кауза „Пътувай с кауза“? Ще ни разкажеш ли малко и за нея?

Обичам кулинарията, блогът ми е свързан с храна, имам и доста готварски книги – на Антъни Бордейн, на Дейвид Лебовиц. Преди няколко месеца пуснах книгите, които вече съм прочела, в групата Free Your Stuff Sofia във Facebook с желанието някой друг да им се радва. С мен се свърза една дама, която сподели, че е фен на блога, и пожела да получи книгите за своите ученици от 8 “б” клас на СУ “Васил Левски”, гр. Ябланица. Тогава в разговор с нея разбрах, че нейните ученици изучават “Ресторантьорство”. Десет от децата са от града, а останалите са от селата на община Ябланица. Знаех, че ще се зарадват на книгите. Изпратих ги заедно с голяма кутия бонбони и децата бяха възхитени. Аз съм самоук фотограф, който снима, когато пътува. С времето съм събрала някои доста красиви снимки и много исках те да заживеят втори живот извън моя външен хард диск. Тогава ми хрумна, че бих могла да направя картички от тях и да провокирам хората да им се радват, като едновременно с това подкрепят значима кауза. Когато ми хрумна идеята за картичките, веднага се сетих за класа на тази учителка и й споделих идеята си. Тя каза, че имат нужда от професионална фурна за хляб и ако успеем да съберем средства за нея, ще могат да я ползват всички класове – от 8-ми до 12-ти – в същото училище.

Това изглежда като материален подарък, но всъщност е надежда тези деца да възприемат кулинарията сериозно и да продължат обучението си след гимназията.

Снимка: Радостина Ганева

8. Кой е най-добрият съвет, който някога си получавала?

Да не съжалявам за минали неща, което често правя и пропускам момента.

9. Целта на GRIT е да мотивира читателите си. Откъде черпиш ти вдъхновение и мотивация?

Мисля че е видно от блога, но това са храната и пътуванията. Новите места, природата, интересни документални филми, красива изложба, разговорите с приятели.

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.